Any Guimerà

100 anys recordant Guimerà

El 17 de juliol de 1924 ens deixava Àngel Guimerà, un dels dramaturgs amb més projecció internacional que ha tingut la llengua catalana. Va ser especialment reconegut per obres emblemàtiques com “Terra baixa” o “Mar i cel”, a més d’haver estat poeta i destacat activista.

Views: 49

Llegir més
Horaris i tancaments d'estiu 2024

Estiu 2024: horaris i tancaments

Entre el 15 de juny i el 15 de setembre (ambdós inclosos), l’horari general dels cinc equipaments de la Xarxa de Biblioteques de Cornellà serà de dilluns a divendres, de 15.30 h a 20.30 h. Tanmateix, les biblioteques Clara Campoamor i Teresa Pàmies, com les seves bústies de retorn, romandran fora de servei durant els mesos de juliol i agost.

 

Views: 141

Llegir més
Programa d'efemèrides "Avui fa... 2024"

Programació “Avui fa… 2024”

El cicle “Avui fa… 2024” s’escola al programa d’activitats de la Xarxa de Biblioteques de Cornellà per recordar noms i moments rellevants de la història de la cultura.

 

Les commemoracions del 2024 les dediquem a:

  • Andrés i Estellés, Vicent: aquest setembre hagués fet 100 anys qui està considerat el renovador de la poesia valenciana dels últims temps.
  • Brunhof, Jean de: es compleixen 125 anys del naixement del creador del contes infantils protagonitzats per l’elefant Babar.
  • Duran, Teresa: l’escriptora i il·lustradora catalana, que ha escrit més de cent llibres infantils compleix 75 anys.
  • Guimerà, Àngel: es compleixen 100 anys de la mort d’un dels dramaturgs més reconeguts de la literatura catalana.
  • Houdini, Harry: 150 anys hagués fet enguany el mag i artista d’escapament més famós de tota la història
  • Kishimoto, Masashi: aquest novembre fa 50 anys el mangaka japonès creador de la sèrie de còmics “Naruto”, editat per primer cop el 1999.
  • Kubrick, Stanley: fa 25 anys ens acomiadàvem d’uns dels directors més singulars i polèmics de Hollywood, responsable de “Lolita”, “2001: una odissea de l’espai” o “El resplendor”.
  • Salvat-Papasseit, Joan: fa un segle des que la poesia catalana va perdre una de les veus més originals i agosarades del segle XX.
  • Surrealisme: som al centenari del naixement d’aquest moviment d’avantguarda artística inspirat en el món dels somnis.
  • Tàpies, Antoni: celebrem l’Any Tàpies quan es compleixen 100 anys del naixement del pintor, escultor i teòric artístic que va ser un dels màxims exponents mundials de l’informalisme.
  • Travers, P. L (Helen Lyndon Goff): fa 125 anys que va néixer l’escriptora, actriu i periodista australiana creadora del personatge de Mary Poppins.
  • Vayreda, Montserrat: celebrem els centè aniversari de la poeta i escriptora empordanesa, mereixedora de la Creu de Sant Jordi al 1999.

 

PROGRAMACIÓ

13 MAIG
Biblioteca Marta Mata, 19.00 h
LECTURA DRAMATITZADA: “Elles tenen Àngel”
Commemoració: A. Guimerà
Públic: Joves i adults
(Accés lliure)

 

14 MAIG
Biblioteca Teresa Pàmies, 18.00 h
ESPECTACLE MUSICAL I LITERARI: “100 anys… quatre autors”
Commemoració: V. Andrés i Estellés, A. Guimerà, J. Salvat-Papasseit i M. Vayreda
Públic: Joves i adults
(Accés lliure)

 

13 JUNY
Biblioteca Clara Campoamor, 18.00 h
CREA… ACCIÓ: “Taller de màgia”
Commemoració: H. Houdini
Públic: Infants a partir de 5 anys acompanyats d’un adult
(Inscripcions a partir del 18 de maig)

 

4 JULIOL
Biblioteca Central, 18.00 h
CREA… ACCIÓ: “Juguem amb el surrealisme”
Commemoració: Surrealisme
Públic: Infants d’entre 9 i 12 anys
(Inscripcions a partir del 17 de juny)

 

11 JULIOL
Biblioteca Central, 18.00 h
CREA… ACCIÓ: “Objecte, matèria i tinta. Experimentem amb el gravat”
Commemoració: A. Tàpies
Públic: Infants d’entre 6 i 12 anys
(Inscripcions a partir del 17 de juny)

 

3 OCTUBRE
Biblioteca Marta Mata, 18.00 h
CINEFÒRUM: “Al encuentro de Mr. Banks”
Commemoració: Travers, P.L.
Públic: Joves i adults
(Accés lliure)

 

4 OCTUBRE
Biblioteca Sant Ildefons, 18.00 h
VA DE CONTES: “Per molts anys, Teresa Duran”
Commemoració: T. Duran
Públic: Infants a partir de 4 anys acompanyats d’un adult
(Inscripcions a partir del 16 de setembre)

 

24 OCTUBRE
Biblioteca Central, 19.00 h
DIVULGACIÓ: “Conferència gastronòmica”
Commemoració: Surrealisme
Públic: Joves i adults
(Accés lliure)

 

14 NOVEMBRE
Biblioteca Marta Mata, 18.00 h
CONFERÈNCIA: “Naruto i els ninges del manga i l’anime”
Commemoració: M. Kishimoto
Públic: Joves i adults
(Accés lliure)

 

21 NOVEMBRE
Biblioteca Central, 19.00 h
CONFERÈNCIA: “El cinema segons Kubrick”
Commemoració: S. Kubrick
Públic: Joves i adults
(Accés lliure)

 

14 DESEMBRE
Biblioteca Sant Ildefons, 11.00 h
VA DE CONTES / CREA… ACCIÓ: “Les històries d’en Babar”
Commemoració: J.de Brunhof
Públic: Infants a partir de 3 anys acompanyats d’un adult
(Inscripcions a partir del 18 de novembre)

 

Programa d'efemèrides "Avui fa... 2024"

Views: 83

Llegir més
Biblio Digital

Biblio Digital: préstec de llibres electrònics i més

Amb el servei de Biblio Digital tens accés a llibres electrònics, audiollibres i altres documents digitals com diaris, revistes, pel·lícules i documentals. Només et cal tenir carnet de la biblioteca i un suport per gaudir-los: un ordinador, un lector de llibres electrònics, una tauleta o un telèfon intel·ligent. Biblio Digital et permet accedir a préstecs des de qualsevol lloc i en qualsevol moment.

 

Imatge Biblio Digital

 

Què és Biblio Digital?
És el servei de préstec gratuït de continguts digitals de les biblioteques públiques catalanes.

Des d’on hi pots accedir?
Pots accedir a Biblio Digital des d’un navegador d’Internet a través del web: https://biblioteca.ebiblio.cat. Una altra opció és l’aplicació “Biblio Digital” disponible per a iOS (Apple Store) i Android (Google Play).

 

Com t’has d’identificar?
Primer de tot, cal que tinguis el carnet d’alguna biblioteca pública de Catalunya. Tant al web com a l’aplicació t’hauràs de validar amb el número d’aquest carnet i amb la teva contrasenya personal*.

* Si no tens contrasenya, pots generar-la a https://aladi.diba.cat/pinreset*cat i rebràs un enllaç al correu electrònic o al número de mòbil vinculat al teu carnet.

Com es fan els préstecs digitals?
Un cop al catàleg de Biblio Digital, t’hauries d’identificar com a usuari/ària de la biblioteca tal i com s’indica al punt anterior. A partir d’aquí pots fer cerques concretes per títol, autors o bé algun tema, per trobar allò que busques. També et pots deixar guiar pels diferents blocs de suggeriments que hi es mostren tant al lloc web com a l’aplicació.

Un cop trobis allò que t’interessa, ho pots seleccionar amb un clic. Directament el podràs prestar o reservar (en el cas que en aquell moment no hi hagi cap exemplar disponible) i el tindràs disponible per llegir, escoltar o veure a la teva prestatgeria personal.

 

Quants préstecs es poden fer i durant quant de temps?
Els préstecs digitals funcionen diferent que els dels documents físics. Pots tenir en préstec 4 documents simultàniament durant 21 dies. En el cas de les pel·lícules es poden visionar fins a 8 documents mensuals (2 a la setmana) i disposes de 72 hores per fer-ho, tants cops com vulguis.

⇒ Si voleu informació més detallada, poder accedir al web de Biblio Digital on trobareu, entre d’altes coses, l’apartat de la “Guia d’Usuari” i el de “Preguntes Freqüents

 

Biblio Digital

Views: 66

Llegir més

Com accedir al servei Wi-Fi a les biblioteques?

A la Xarxa de Biblioteques Municipals pots connectar-te a Internet des del teu ordinador portàtil o altres dispositius mòbils gràcies al servei de Wi-Fi. Per utilitzar-lo, només has de disposar del carnet de la biblioteca, ja que el número d’usuari i el PIN et serviran com a validació per entrar a la xarxa. Si necessites PIN t’expliquem com el pots obtenir en aquest enllaç.

La mecànica de la connexió des d’un dispositiu mòbil és la següent:

El primer pas és anar a ajustaments, on seleccionarem l’opció Wi-Fi o xarxes inalàmbriques segons el dispositiu. Aquest ens mostrarà les xarxes que es troben disponibles. Cal seleccionar la xarxa que s’anomena BIBLIOTECA i connectar-nos-hi.

Si el dispositiu és un Iphone, en fer-ho, el dispositiu mòbil automàticament ens mostrarà la pàgina de validació de la xarxa wifi de la Xarxa de Biblioteques.

Si el dispositiu és un Android, un cop connectats a la xarxa Biblioteca, s’ha de tornar a la pantalla principal del dispositiu (escriptori) i s’ha d’obrir el navegador; visitant qualsevol pàgina, el punt d’accés interceptarà aquesta petició i en lloc de mostrar-nos la pàgina desitjada, mostrarà la pantalla de validació.

En ambdós casos a la pantalla de validació només caldrà entrar el número de carnet de la biblioteca i el PIN. Si la validació és correcta, ja podrem començar a navegar lliurement. 

La mecànica de la connexió des d’un portàtil Apple-Mac és la següent:

Seleccioneu a la barra d’eines el camp de xarxa i desplegueu el menú per comprovar que rebeu la xarxa BIBLIOTECA. Llavors desplaceu-vos fins a l’opció Abrir Conexión a Internet.

En el cas que no tingueu connexió a internet, aneu a Preferencias del sistema. Llavors obriu l’opció Red i comproveu que l’Airport està activat. Obriu l’opció Configurar, busqueu la pestanya TCP/IP i dins de l’opció Configurar Ipv4, seleccioneu Usar DHCP. (IMPORTANT: Per tal que la configuració faci efecte heu de clicar l’opció Aplicar).

Acabada la configuració, podeu tancar totes les finestres i ja podeu entrar a navegar. A causa d’un problema possiblement d’incompatibilitat amb el servidor de validació, us aconsellem no utilitzar el navegador Safari, sinó Firefox o Camino. Si heu seguit el procés de configuració correctament, hauria d’aparèixer-vos la pàgina de benvinguda de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la província de Barcelona. Només caldrà entrar el número de carnet de la biblioteca i el PIN. 

La mecànica de la connexió des d’un portàtil Windows és la següent:

Cliquem el botó d’inici i després ingressem a l’apartat configuració. Se’ns obre una finestra amb totes les opcions de configuració i hem d’ingressar a l’apartat Xarxa i Internet i a continuació seleccionar l’opció Wifi. Si tenim l’adaptador activat, ens hauria d’aparèixer la xarxa BIBLIOTECA, a la qual ens connectarem.

Un cop connectats, ja podem tancar la pantalla de configuració, obrir un navegador i visitar qualsevol pàgina. No hem d’obrir directament la pàgina de validació des dels marcadors encara que ja sapiguem quina és. Visitant qualsevol pàgina, el punt d’accés interceptarà aquesta petició i en lloc de mostrar-nos la pàgina desitjada, mostrarà la web de validació. Només caldrà entrar el número de carnet de la biblioteca i el PIN. Si les dades introduïdes són correctes, podrem començar a navegar lliurement. 

Per connectar a la Wi-Fi hi ha una segona opció que s’anomena usuari puntual:

El servei permet que una persona sense carnet de biblioteca pugui fer ús puntual de la xarxa wifi durant 24h. Es tracta de connectar-se a la xarxa GUEST_BIBLIOTECA. La pàgina principal sol·licita la següent informació: nom, telèfon i acceptació de les condicions d’ús del servei. Un cop es prem el botó Registrar-se apareix la notificació que l’usuari rebrà un SMS al telèfon mòbil indicat en la pantalla de validació. Per accedir al servei, cal clicar en l’opció Continuar, introduir el codi d’accés rebut per SMS i fer Acceptar. L’usuari ja tindrà accés a internet durant 24h. i apareixerà la pàgina principal de la Biblioteca Virtual.

Aquesta xarxa té les següents limitacions:

  • Límit horari de 9 h. a 22 h.
  • Menys amplada de banda per usuari: 4mb
  • Límit de minuts al mes: 1800
  • Aquest servei funciona amb mòbils de 84 països que el servei “reconeix”. Consulteu la llista amb la relació de països admesos.

 

Views: 362

Llegir més

Views: 1442