Horaris i tancaments d'estiu 2024

Estiu 2024: horaris i tancaments

Entre el 15 de juny i el 15 de setembre (ambdós inclosos), l’horari general dels cinc equipaments de la Xarxa de Biblioteques de Cornellà serà de dilluns a divendres, de 15.30 h a 20.30 h. Tanmateix, les biblioteques Clara Campoamor i Teresa Pàmies, com les seves bústies de retorn, romandran fora de servei durant els mesos de juliol i agost.

 

Views: 68

Llegir més

A 100 anys de la mort de l’escriptor Franz Kafka

L’escriptor Franz Kafka va morir al sanatori Hoffmann, prop de Viena, el 3 de juny de 1924, ara fa 100 anys, a causa d’una tuberculosi. Havia nascut a Praga el 1883 quaranta anys i onze mesos abans, quan aquesta ciutat formava part de l’imperi austrohongarès.

I ho volem destacar perquè aquest escriptor d’origen jueu en llengua alemanya va ser un dels grans escriptors de la història de la literatura universal. En quaranta anys de vida, ens va deixar un grapat de títols que han quedat per a la posteritat: La transformació, El castell, El procés, A la colònia penitenciària, Carta al pare, etc.

A banda de novel·les i relats curts, també és interessant la seva abundant correspondència. Entre aquesta darrera destaquen les cartes amb la seva promesa (Cartes a Felice) o les cartes amb l’amiga Milena Jesenská (Cartes a Milena).

En la seva escriptura hi ha un desassossec que anticipa l’opressió i l’angoixa del segle XX, amb un estil associat sovint amb la filosofia artística de l’existencialisme. Degut a algunes de les situacions que apareixen en els seus llibres, l’adjectiu kafkià ha esdevingut una paraula per descriure una situació absurda i angoixant. Escriptors com Camus, Sartre, Borges o García Márquez són alguns dels que han estat influïts per la seva obra.

A les biblioteques de Cornellà hi trobareu tant les seves obres com estudis sobre l’escriptor. Podeu consultar tot el que hi ha escrit per ell al següent enllaç.

I també el material biogràfic i els estudis sobre la seva obra al següent enllaç.

I una recomanació pels més viatgers: la ciutat de Praga va ser l’escenari de la seva vida, i tot i que no anomena els llocs que descriu en les seves obres, quan et submergeixes en la seva obra et pots imaginar estar en la Praga de Kafka. Si us ve de gust, a les biblioteques trobareu també guies de viatge per anar-hi. Podeu consultar-ne la disponibilitat al següent enllaç.

Views: 54

Llegir més
Programa d'efemèrides "Avui fa... 2024"

Programació “Avui fa… 2024”

El cicle “Avui fa… 2024” s’escola al programa d’activitats de la Xarxa de Biblioteques de Cornellà per recordar noms i moments rellevants de la història de la cultura.

 

Les commemoracions del 2024 les dediquem a:

 • Andrés i Estellés, Vicent: aquest setembre hagués fet 100 anys qui està considerat el renovador de la poesia valenciana dels últims temps.
 • Brunhof, Jean de: es compleixen 125 anys del naixement del creador del contes infantils protagonitzats per l’elefant Babar.
 • Duran, Teresa: l’escriptora i il·lustradora catalana, que ha escrit més de cent llibres infantils compleix 75 anys.
 • Guimerà, Àngel: es compleixen 100 anys de la mort d’un dels dramaturgs més reconeguts de la literatura catalana.
 • Houdini, Harry: 150 anys hagués fet enguany el mag i artista d’escapament més famós de tota la història
 • Kishimoto, Masashi: aquest novembre fa 50 anys el mangaka japonès creador de la sèrie de còmics “Naruto”, editat per primer cop el 1999.
 • Kubrick, Stanley: fa 25 anys ens acomiadàvem d’uns dels directors més singulars i polèmics de Hollywood, responsable de “Lolita”, “2001: una odissea de l’espai” o “El resplendor”.
 • Salvat-Papasseit, Joan: fa un segle des que la poesia catalana va perdre una de les veus més originals i agosarades del segle XX.
 • Surrealisme: som al centenari del naixement d’aquest moviment d’avantguarda artística inspirat en el món dels somnis.
 • Tàpies, Antoni: celebrem l’Any Tàpies quan es compleixen 100 anys del naixement del pintor, escultor i teòric artístic que va ser un dels màxims exponents mundials de l’informalisme.
 • Travers, P. L (Helen Lyndon Goff): fa 125 anys que va néixer l’escriptora, actriu i periodista australiana creadora del personatge de Mary Poppins.
 • Vayreda, Montserrat: celebrem els centè aniversari de la poeta i escriptora empordanesa, mereixedora de la Creu de Sant Jordi al 1999.

 

PROGRAMACIÓ

13 MAIG
Biblioteca Marta Mata, 19.00 h
LECTURA DRAMATITZADA: “Elles tenen Àngel”
Commemoració: A. Guimerà
Públic: Joves i adults
(Accés lliure)

 

14 MAIG
Biblioteca Teresa Pàmies, 18.00 h
ESPECTACLE MUSICAL I LITERARI: “100 anys… quatre autors”
Commemoració: V. Andrés i Estellés, A. Guimerà, J. Salvat-Papasseit i M. Vayreda
Públic: Joves i adults
(Accés lliure)

 

13 JUNY
Biblioteca Clara Campoamor, 18.00 h
CREA… ACCIÓ: “Taller de màgia”
Commemoració: H. Houdini
Públic: Infants a partir de 5 anys acompanyats d’un adult
(Inscripcions a partir del 18 de maig)

 

4 JULIOL
Biblioteca Central, 18.00 h
CREA… ACCIÓ: “Juguem amb el surrealisme”
Commemoració: Surrealisme
Públic: Infants d’entre 9 i 12 anys
(Inscripcions a partir del 17 de juny)

 

11 JULIOL
Biblioteca Central, 18.00 h
CREA… ACCIÓ: “Objecte, matèria i tinta. Experimentem amb el gravat”
Commemoració: A. Tàpies
Públic: Infants d’entre 6 i 12 anys
(Inscripcions a partir del 17 de juny)

 

3 OCTUBRE
Biblioteca Marta Mata, 18.00 h
CINEFÒRUM: “Al encuentro de Mr. Banks”
Commemoració: Travers, P.L.
Públic: Joves i adults
(Accés lliure)

 

4 OCTUBRE
Biblioteca Sant Ildefons, 18.00 h
VA DE CONTES: “Per molts anys, Teresa Duran”
Commemoració: T. Duran
Públic: Infants a partir de 4 anys acompanyats d’un adult
(Inscripcions a partir del 16 de setembre)

 

24 OCTUBRE
Biblioteca Central, 19.00 h
DIVULGACIÓ: “Conferència gastronòmica”
Commemoració: Surrealisme
Públic: Joves i adults
(Accés lliure)

 

14 NOVEMBRE
Biblioteca Marta Mata, 18.00 h
CONFERÈNCIA: “Naruto i els ninges del manga i l’anime”
Commemoració: M. Kishimoto
Públic: Joves i adults
(Accés lliure)

 

21 NOVEMBRE
Biblioteca Central, 19.00 h
CONFERÈNCIA: “El cinema segons Kubrick”
Commemoració: S. Kubrick
Públic: Joves i adults
(Accés lliure)

 

14 DESEMBRE
Biblioteca Sant Ildefons, 11.00 h
VA DE CONTES / CREA… ACCIÓ: “Les històries d’en Babar”
Commemoració: J.de Brunhof
Públic: Infants a partir de 3 anys acompanyats d’un adult
(Inscripcions a partir del 18 de novembre)

 

Programa d'efemèrides "Avui fa... 2024"

Views: 67

Llegir més
Fons B-Retina

Les biblioteques i el Festival B-Retina fem “match”

Si durant les darreres setmanes heu visitat la Biblioteca Central de Cornellà, haureu vist que al costat del nostre mític Gabinet de Curiositats hi ha un nou punt d’interès: el fons especial B-Retina.

Per què? Perquè la Xarxa de Biblioteques hem iniciat una col·laboració amb el festival de cinema més singular i bandarra d’aquesta banda del Llobregat: el B-Retina. Des de fa uns mesos, hem incrementat la compra de llibres i pel·lícules de sèrie B que ja podeu visitar a la Biblioteca Central. Aquest fons especial de documents serà permanent en el temps, però no només aixó: també col·laborarem amb algunes de les activitats del Festival, que tindrà lloc del 19 al 22 de setembre del 2024 i que, sota el títol “It’s a match!”, repassarà els crossovers més bojos del cinema de sèrie B.

 

EL B-RETINA

El Festival B-Retina neix com a homenatge als cinemes de barri que van anar desapareixent a principis del segle XXI tant a la ciutat de Cornellà com en tota la perifèria de la ciutat de Barcelona, amb l’afany de reunir en comunitat a espectadors davant una pantalla com si d’un acte social es tractés. I com que un dels objectius fonamentals era ser una alternativa als blockbusters dels cinemes i multisales convencionals, els fundadors del festival van decidir dedicar-ho a un gènere que, encara que aparentment minoritari, començava a reclamar el seu espai entre fans i curiosos: la sèrie B.

 

EL GABINET DE CURIOSITATS DE LA BIBLIOTECA CENTRAL

Els fons especial B-retina es troba ben a la vora del nostre Gabinet de Curiositats. També coneguts com a sales de meravelles, els gabinets de curiositats eren petites col·leccions privades d’objectes extraordinaris que es posaren de moda entre l’aristocràcia de l’època victoriana.

Motivats pels nous descobriments, els gabinets mostraven tot tipus d’objectes insòlits com a mitjà de difusió del coneixement, esdevenint en autèntics precursors dels museus moderns. En aquestes exposicions es barrejava la ciència amb allò esotèric, i podien conviure en la mateixa exposició fòssils de plantes o insectes amb vials amb sang de drac o banyes d’unicorns.

Ara, la Biblioteca Central ha creat el seu propi gabinet de curiositats. En ell s’hi poden trobar lectures estranyes, curioses o singulars, films de sèrie B, guies per a matar vampirs, textos marginals i, perquè no dir-ho, pertorbadors.

 

 

Fons B-Retina

 

 

 

 

Views: 53

Llegir més
les biblioteques batim records

Les biblioteques batim rècords

Fa uns mesos, els mitjans publicaven una notícia que ens fa molt (MOLT) feliços i felices: segons el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, durant el 2023 les biblioteques catalanes van tramitar prop d’onze milions i mig de préstecs, una xifra bastant més alta que la mitjana dels últims anys i que supera en un 15% l’última referència precovid (2019).

I, a Cornellà, com van les biblioteques? Doncs mireu, durant el 2023…

 • Hem expedit més de 3.000 carnets nous (a les biblioteques de Cornellà ja som prop de 31.700 socis!).
 • Hem rebut més de 233.300 visites presencials.
 • Hem fet més de 158.000 préstecs, que inclouen:
  • 17.500 préstecs de còmics
  • 1.900 préstecs de CDs
  • 14.000 préstecs de DVDs
  • 122.000 préstecs de llibres
 • El préstec interbibliotecari a les biblioteques de Cornellà ha realitzat més de 34.000 moviments, entre allò que hem deixat i allò que hem rebut.
 • S’han dut a terme més 10.000 préstecs de llibres digitals entre els usuaris i usuàries de Cornellà (plataforma Biblio Digital)
 • Hem realitzat gairebé 500 activitats.
 • Hem acollit més de 200 visites escolars (cada visita és un grup-classe).
 • Hem dut a terme més de 100 exposicions.
 • La nostra pàgina web ha rebut més de 223.000 visites, tenim més de 3.000 seguidors a Facebook i més de 1.500 a Instagram. Per cert: i tu, ja ens segueixes?

Les biblioteques públiques treballem cada dia per garantir un accés igualitari i democràtic a la informació, la formació i la cultura.
Moltes gràcies a tots i a totes per fer-ho possible!

 

 

les biblioteques batim records

 

Views: 75

Llegir més
Horaris de dissabte

Horaris de dissabtes

Durant l’horari d’hivern (entre el 16 de setembre i el 14 de juny), les biblioteques Central, Marta Mata i Sant Ildefons obren cada dissabte al matí (llevat festius i dies especials), des de les 10.00 h fins a les 14.00h. Els equipaments més petits, la biblioteca Clara Campoamor i Teresa Pàmies, ho fan en dissabtes alterns.

 

Views: 602

Llegir més

Com accedir al servei Wi-Fi a les biblioteques?

A la Xarxa de Biblioteques Municipals pots connectar-te a Internet des del teu ordinador portàtil o altres dispositius mòbils gràcies al servei de Wi-Fi. Per utilitzar-lo, només has de disposar del carnet de la biblioteca, ja que el número d’usuari i el PIN et serviran com a validació per entrar a la xarxa. Si necessites PIN t’expliquem com el pots obtenir en aquest enllaç.

La mecànica de la connexió des d’un dispositiu mòbil és la següent:

El primer pas és anar a ajustaments, on seleccionarem l’opció Wi-Fi o xarxes inalàmbriques segons el dispositiu. Aquest ens mostrarà les xarxes que es troben disponibles. Cal seleccionar la xarxa que s’anomena BIBLIOTECA i connectar-nos-hi.

Si el dispositiu és un Iphone, en fer-ho, el dispositiu mòbil automàticament ens mostrarà la pàgina de validació de la xarxa wifi de la Xarxa de Biblioteques.

Si el dispositiu és un Android, un cop connectats a la xarxa Biblioteca, s’ha de tornar a la pantalla principal del dispositiu (escriptori) i s’ha d’obrir el navegador; visitant qualsevol pàgina, el punt d’accés interceptarà aquesta petició i en lloc de mostrar-nos la pàgina desitjada, mostrarà la pantalla de validació.

En ambdós casos a la pantalla de validació només caldrà entrar el número de carnet de la biblioteca i el PIN. Si la validació és correcta, ja podrem començar a navegar lliurement. 

La mecànica de la connexió des d’un portàtil Apple-Mac és la següent:

Seleccioneu a la barra d’eines el camp de xarxa i desplegueu el menú per comprovar que rebeu la xarxa BIBLIOTECA. Llavors desplaceu-vos fins a l’opció Abrir Conexión a Internet.

En el cas que no tingueu connexió a internet, aneu a Preferencias del sistema. Llavors obriu l’opció Red i comproveu que l’Airport està activat. Obriu l’opció Configurar, busqueu la pestanya TCP/IP i dins de l’opció Configurar Ipv4, seleccioneu Usar DHCP. (IMPORTANT: Per tal que la configuració faci efecte heu de clicar l’opció Aplicar).

Acabada la configuració, podeu tancar totes les finestres i ja podeu entrar a navegar. A causa d’un problema possiblement d’incompatibilitat amb el servidor de validació, us aconsellem no utilitzar el navegador Safari, sinó Firefox o Camino. Si heu seguit el procés de configuració correctament, hauria d’aparèixer-vos la pàgina de benvinguda de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la província de Barcelona. Només caldrà entrar el número de carnet de la biblioteca i el PIN. 

La mecànica de la connexió des d’un portàtil Windows és la següent:

Cliquem el botó d’inici i després ingressem a l’apartat configuració. Se’ns obre una finestra amb totes les opcions de configuració i hem d’ingressar a l’apartat Xarxa i Internet i a continuació seleccionar l’opció Wifi. Si tenim l’adaptador activat, ens hauria d’aparèixer la xarxa BIBLIOTECA, a la qual ens connectarem.

Un cop connectats, ja podem tancar la pantalla de configuració, obrir un navegador i visitar qualsevol pàgina. No hem d’obrir directament la pàgina de validació des dels marcadors encara que ja sapiguem quina és. Visitant qualsevol pàgina, el punt d’accés interceptarà aquesta petició i en lloc de mostrar-nos la pàgina desitjada, mostrarà la web de validació. Només caldrà entrar el número de carnet de la biblioteca i el PIN. Si les dades introduïdes són correctes, podrem començar a navegar lliurement. 

Per connectar a la Wi-Fi hi ha una segona opció que s’anomena usuari puntual:

El servei permet que una persona sense carnet de biblioteca pugui fer ús puntual de la xarxa wifi durant 24h. Es tracta de connectar-se a la xarxa GUEST_BIBLIOTECA. La pàgina principal sol·licita la següent informació: nom, telèfon i acceptació de les condicions d’ús del servei. Un cop es prem el botó Registrar-se apareix la notificació que l’usuari rebrà un SMS al telèfon mòbil indicat en la pantalla de validació. Per accedir al servei, cal clicar en l’opció Continuar, introduir el codi d’accés rebut per SMS i fer Acceptar. L’usuari ja tindrà accés a internet durant 24h. i apareixerà la pàgina principal de la Biblioteca Virtual.

 

Views: 347

Llegir més

Views: 1416