Les biblioteques de Cornellà amb la salut mental

El 10 d’octubre se celebra cada any el Dia Mundial de la Salut Mental. Aquesta commemoració, promoguda per la Federació Mundial de la Salut Mental, va néixer l’any 1992 per equiparar la salut mental amb la salut física. Els seus objectius són sensibilitzar la societat sobre els trastorns mentals, lluitar contra l’estigmatització que pateixen les persones afectades i impulsar iniciatives que en millorin l’atenció.

Els diferents serveis de Salut Mental Catalunya que estan ubicats al territori de Cornellà de Llobregat (Club Social Espai 3, Associació Salut Mental Baix Llobregat, Espai Situa’t i XarXaJoves) han impulsat un calendari d’activitats entorn d’aquest dia, al qual ens hem sumat les Biblioteques de Cornellà.

Les biblioteques som conscients que també tenim un paper important en assolir aquests objectius perquè les nostres funcions socials, culturals i d’oci fan que puguem incidir en la salut mental de la comunitat tant des del nostre dia a dia com a partir de la programació d’activitats.

Tot això es tradueix d’una banda en un ampli fons sobre el tema, tant estudis com obres de ficció, que podeu consultar en el nostre catàleg. I d’altra banda en una sèrie d’activitats per a tots vosaltres que a continuació us detallem:

 

  • dimarts 17 d’octubre, 19.00 h, Biblioteca Central de Cornellà: Xerrada “Art, lectura i salut mental” a càrrec de CAP La Gavarra i CAP Jaume Soler.

 

Esperem que siguin del vostre interès!

 

Impactes: 91

Llegir més
Party Game

Benvinguts a la nostra comunitat gamer!

Les noves biblioteques, Clara Campoamor i Teresa Pàmies disposem d’una Play Station 5 que poden gaudir els joves d’entre 12 i 16 anys apuntats a les Party Game que celebrem un cop al mes. 

Si us interessa venir a jugar amb nosaltres, atents al nostre calendari i a les inscripcions, que són limitades!

 

PARTY GAME

La party game és una sessió de jocs de PS5 que fem mensualment a la biblioteca. Són dues hores guiats pels amics de l’Associació Michinogemu, que ens presentaran els jocs ,el seu funcionament i curiositats. A més,  seran els encarregats de dirigir les partides, els tornejos i els torns entre jugadors i jugadores.

 

Per què cal apuntar-se?

Per tal que la participació sigui el més satisfactòria possible, el grup ha de ser reduït.

Les inscripcions s’han de fer individualment per a cada sessió, d’aquesta manera, afovorim la rotació de jugadors al llarg de l’any.

 

Qui són Michinogemu?

Michinogemu és una associació lúdica de la nostra ciutat, dirigida a joves i adults, que s’ha creat amb l’objectiu de donar un espai als jocs de taula, els videojocs, la gamificació i, sobretot, al bon humor!

 

 

VIDEOJOCS EN PRÉSTEC

Us recordem que qualsevol amb carnet de biblioteca podeu agafar videojocs en préstec durant 30 dies.

Els videojocs poden ser de la vostra biblioteca o bé demanar-los a una altra, encara que sigui de fora de Cornellà de Llobregat. El servei de transport, actualment, és gratuït.

Per als que us agraden els videojocs, hem preparat una llista amb els que tenim actualment a la Xarxa de Biblioteques de Cornellà. En tenim per a la PS4, la PS5, la Xbox i la Nintendo Switch.

 

Party Game

Impactes: 199

Llegir més
Clubs de lectura

Clubs de lectura: fent més gran l’experiència de llegir

Els Clubs de Lectura que s’organitzen des de les Biblioteques de Cornellà, són una de les activitats amb més èxit de participació. Ens atrevim a apuntar que, una de les claus d’aquest èxit, no és altra que la satisfacció que genera entre els participants el moment de la trobada, l’espai on cadascú pot expressar el seu punt de vista sobre la lectura proposada.

En aquest espai, constituït per un grup reduït de lectors i per una persona experta que condueix el debat, s’hi produeix un fenomen especial: l’experiència lectora individual, les hores de solitud i silenci davant el llibre, es transformen en un diàleg que amplia el sentit del text llegit i també les seves possibles interpretacions.

Els Clubs generen lectors amb sentit crític, capaços d’interpretar les lectures i són una oportunitat per ampliar els nostres horitzons literaris ja que llegirem obres que potser mai haguéssim triat per nosaltres mateixos. A més,són un espai on conèixer veïns i veïnes de la nostra ciutat amb interessos molt semblants als nostres amb qui podrem conversar sobre llibres i, de ben segur, sobre molts altres temes.

 

CLUBS GENERALISTES

Així doncs, us proposem els clubs de lectura generalistes per conèixer autors i obres de totes les èpoques i estils: Al vostre gust, a la Biblioteca Central,  La sal de la vida, a Sant Ildefons, Tardes de novel·la a la Teresa Pàmies o Còctel de lectures a la Marta Mata.

 

CLUBS BASATS EN ELS GÈNERES LITERARIS

Si esteu interessats en la Història, HistòricaMent és un club de lectura temàtic que té lloc a la Biblioteca Clara Campoamor i que ens obre una finestra a les històries i els personatges del passat.

En el marc del cicle Avui fa… 2023, el programa d’activitats amb què commemorem diverses efemèrides literàries, i amb motiu del 150è aniversari de la publicació de l’obra La volta al món en 80 dies, de Jules Verne, us oferim el club de lectura Un triangle fantàstic: Jules Verne, Edgar Allan Poe i H.P. Lovecraft, a través del qual descobrirem, a la Biblioteca Central, tres lectures clau del gènere fantàstic del segle XIX.

Aquest curs, estrenem un nou club de lectura temàtic a la Biblioteca Sant Ildefons, el Negra i Policíaca, que es centra en lectures del gènere negre i policíac, des dels autors clàssics fins als més actuals, des dels internacionals fins als més propers.

D’altra banda, si el que us agraden són els viatges, no us podeu perdre el nou club que encetem a la Biblioteca Central: Ítaca: literatura de viatges, a través del qual coneixerem altres formes de vida i cultures, i ens endinsarem en l’aventura de viatjar sense equipatge i d’explorar racons perduts, insòlits i, de vegades, perillosos.

 

CLUBS BASATS EN ELS IDIOMES

En canvi, si el que us interessa són els idiomes i, en concret, la llengua francesa, us recomanem que prengueu part al club Lire et partager, a la Biblioteca Sant Ildefons.

Si el que voleu és millorar els vostres coneixements de català o de castellà, els Clubs de Lectura Fàcil de la Biblioteca Sant Ildefons són el vostre espai ideal ja que us proposarem lectures senzilles i us en facilitarem la comprensió amb una atenció molt propera i personalitzada.

 

CLUBS DE FUSIÓ

Si us agrada llegir però també sou amants de la bona taula Llibres a la cuina és el vostre club ja que, després de comentar la lectura, us proposarem cuinar dues o tres receptes típiques del país on transcorre l’acció de la novel·la i podrem degustar-les plegats. Aquest club està organitzat conjuntament per la Biblioteca Sant Ildefons i el Centre Cívic d’aquest barri.

 

 

Clubs de lectura

Impactes: 139

Llegir més

Servei d’escàner a la teva disposició

A la Xarxa de Biblioteques de Cornellà ja podeu escanejar documents i enviar-vos-els a una adreça de correu electrònic. Aquest és un servei gratuït i només és necessari disposar d’un mínim de crèdit al carnet de biblioteques per poder-lo fer servir.

Aquest servei d’escàner s’afegeix a la resta de serveis d’Internet i + accessibles des dels ordinadors situats a les diferents sales de les biblioteques. També  podeu connectar-vos a Internet des dels vostres ordinadors portàtils o des d’altres dispositius mòbils gràcies al servei gratuït de Wi-Fi. A més a més, també podeu imprimir els vostres documents (abonant el preu públic corresponent vigent).

Per fer ús de tots aquests serveis, només heu de disposar del carnet de la biblioteca i validar-vos amb el número d’usuari i el PIN. Per a més informació adreceu-vos al personal de la biblioteca.

 

Impactes: 221

Llegir més
Horaris de dissabte

Horaris de dissabtes

Durant l’horari d’hivern (entre el 16 de setembre i el 14 de juny), les biblioteques Central, Marta Mata i Sant Ildefons obren cada dissabte al matí (llevat festius i dies especials), des de les 10.00 h fins a les 14.00h. Els equipaments més petits, la biblioteca Clara Campoamor i Teresa Pàmies, ho fan en dissabtes alterns.

 

Impactes: 413

Llegir més

Com accedir al servei Wi-Fi a les biblioteques?

A la Xarxa de Biblioteques Municipals pots connectar-te a Internet des del teu ordinador portàtil o altres dispositius mòbils gràcies al servei de Wi-Fi. Per utilitzar-lo, només has de disposar del carnet de la biblioteca, ja que el número d’usuari i el PIN et serviran com a validació per entrar a la xarxa. Si necessites PIN t’expliquem com el pots obtenir en aquest enllaç.

La mecànica de la connexió des d’un dispositiu mòbil és la següent:

El primer pas és anar a ajustaments, on seleccionarem l’opció Wi-Fi o xarxes inalàmbriques segons el dispositiu. Aquest ens mostrarà les xarxes que es troben disponibles. Cal seleccionar la xarxa que s’anomena BIBLIOTECA i connectar-nos-hi.

Si el dispositiu és un Iphone, en fer-ho, el dispositiu mòbil automàticament ens mostrarà la pàgina de validació de la xarxa wifi de la Xarxa de Biblioteques.

Si el dispositiu és un Android, un cop connectats a la xarxa Biblioteca, s’ha de tornar a la pantalla principal del dispositiu (escriptori) i s’ha d’obrir el navegador; visitant qualsevol pàgina, el punt d’accés interceptarà aquesta petició i en lloc de mostrar-nos la pàgina desitjada, mostrarà la pantalla de validació.

En ambdós casos a la pantalla de validació només caldrà entrar el número de carnet de la biblioteca i el PIN. Si la validació és correcta, ja podrem començar a navegar lliurement. 

La mecànica de la connexió des d’un portàtil Apple-Mac és la següent:

Seleccioneu a la barra d’eines el camp de xarxa i desplegueu el menú per comprovar que rebeu la xarxa BIBLIOTECA. Llavors desplaceu-vos fins a l’opció Abrir Conexión a Internet.

En el cas que no tingueu connexió a internet, aneu a Preferencias del sistema. Llavors obriu l’opció Red i comproveu que l’Airport està activat. Obriu l’opció Configurar, busqueu la pestanya TCP/IP i dins de l’opció Configurar Ipv4, seleccioneu Usar DHCP. (IMPORTANT: Per tal que la configuració faci efecte heu de clicar l’opció Aplicar).

Acabada la configuració, podeu tancar totes les finestres i ja podeu entrar a navegar. A causa d’un problema possiblement d’incompatibilitat amb el servidor de validació, us aconsellem no utilitzar el navegador Safari, sinó Firefox o Camino. Si heu seguit el procés de configuració correctament, hauria d’aparèixer-vos la pàgina de benvinguda de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la província de Barcelona. Només caldrà entrar el número de carnet de la biblioteca i el PIN. 

La mecànica de la connexió des d’un portàtil Windows és la següent:

Cliquem el botó d’inici i després ingressem a l’apartat configuració. Se’ns obre una finestra amb totes les opcions de configuració i hem d’ingressar a l’apartat Xarxa i Internet i a continuació seleccionar l’opció Wifi. Si tenim l’adaptador activat, ens hauria d’aparèixer la xarxa BIBLIOTECA, a la qual ens connectarem.

Un cop connectats, ja podem tancar la pantalla de configuració, obrir un navegador i visitar qualsevol pàgina. No hem d’obrir directament la pàgina de validació des dels marcadors encara que ja sapiguem quina és. Visitant qualsevol pàgina, el punt d’accés interceptarà aquesta petició i en lloc de mostrar-nos la pàgina desitjada, mostrarà la web de validació. Només caldrà entrar el número de carnet de la biblioteca i el PIN. Si les dades introduïdes són correctes, podrem començar a navegar lliurement. 

Per connectar a la Wi-Fi hi ha una segona opció que s’anomena usuari puntual:

El servei permet que una persona sense carnet de biblioteca pugui fer ús puntual de la xarxa wifi durant 24h. Es tracta de connectar-se a la xarxa GUEST_BIBLIOTECA. La pàgina principal sol·licita la següent informació: nom, telèfon i acceptació de les condicions d’ús del servei. Un cop es prem el botó Registrar-se apareix la notificació que l’usuari rebrà un SMS al telèfon mòbil indicat en la pantalla de validació. Per accedir al servei, cal clicar en l’opció Continuar, introduir el codi d’accés rebut per SMS i fer Acceptar. L’usuari ja tindrà accés a internet durant 24h. i apareixerà la pàgina principal de la Biblioteca Virtual.

 

Impactes: 170

Llegir més

Biblio Digital: préstec de llibres electrònics i més

Des del passat mes de desembre la prestació del servei de la biblioteca digital eBiblioCAT ha passat a denominar-se Biblio Digital però utilitza la mateixa plataforma tecnològica que fins ara i l’accés als continguts digitals es realitza a través de la mateixa adreça: https://biblioteca.ebiblio.cat. Volem aprofitar aquest canvi de nom per recordar-vos en què consisteix aquest servei.

 

Què és Biblio Digital? És el servei de préstec de continguts digitals de les biblioteques públiques catalanes.

Com hi accedim? Per accedir a la biblioteca digital cal tenir el carnet d’alguna biblioteca pública de Catalunya. Quan hi accediu us demanarà el número del vostre carnet i la vostra contrasenya. Si no teniu contrasenya, us la podeu generar a https://aladi.diba.cat/pinreset*cat i us enviarà un enllaç per crear-la al mòbil que tingueu vinculat al vostre carnet.

Com fer un préstec? Quan el vulgueu agafar en préstec, haureu de tenir present el següent: si el llibre es troba disponible, el podreu obtenir prement l’opció Prestar; si el llibre està ocupat, el podreu reservar amb l’opció Reservar.

Hi ha diverses modalitats de lectura del llibre que ens prestem en funció de la manera com vulguem visualitzar-lo i del dispositiu triat per fer-ho.

Préstec des de dispositius mòbils: cal haver instal·lat l’aplicació mòbil gratuïta d’eBiblio, disponible per a dispositius Android (Google Play) i iOS (Apple Store).

-Podeu llegir els llibres en temps real des del navegador del vostre ordinador: des de l’apartat Préstecs en línia del vostre compte visualitzareu el títol que teniu prestat i haureu de clicar l’opció Visualitzar.

Préstec des del PC al lector electrònic: necessiteu haver instal·lat el programari gratuït Adobe Digital Editions i autentificar-lo amb les mateixes credencials que feu servir en el servei web de Biblio Digital; a més, el vostre eReader ha de ser compatible amb Adobe DRM; un cop fet el préstec, per  descarregar al PC l’arxiu DRM del llibre heu d’anar a l’apartat Préstecs en línia del vostre compte i visualitzant el títol heu de clicar l’opció Descarregar; finalment transferiu l’arxiu al vostre lector a través del programa Adobe Digital Editions.

Recordeu que la normativa us permet tenir en préstec 4 documents simultàniament durant 21 dies, una normativa una mica diferent de la que hi ha amb els materials físics de les biblioteques.

Si voleu informació més detallada encara, us podeu descarregar la Guia d’ús d’eBiblioCAT o podeu anar a l’apartat de preguntes freqüents de Biblio Digital.

Impactes: 165

Llegir més

Impactes: 1147