‘Més digitals’: cursos per descobrir el món digital

Les biblioteques, com a agents socials, volem fer arribar oferta formativa a les persones que més la necessiten. ‘Més digitals’ és un assortiment de cursos gratuïts i presencials que tenen com a objectiu formar en competències digitals bàsiques principalment a persones majors de 60 anys o que estiguin actualment a l’atur, tot i que es poden apuntar, també, altres tipus de públics (membres de famílies amb fills en edat escolar que es trobin en risc d’exclusió, o persones amb diversitat funcional, entre d’altres).

El programa, emmarcat en el Pla estatal de Recuperació, Transformació i Resiliència, i finançat per la Unió Europea amb fons Next Generation EU, està gestionat per Fundesplai, una organització educativa i social del tercer sector que busca contribuir a reduir les bretxes socials actuals.

Consta de tres cursos, de 15 hores cadascun, adaptats als nivells dels inscrits:

1. Descobrim el món digital
És la formació més bàsica i s’adreça a persones que vulguin iniciar-se en l’ús del dispositiu mòbil: explorarem el dispositiu mòbil i com connectar-lo a Internet i aprendrem a fer una trucada, a enviar missatges curts i a gestionar una aplicació de missatgeria instantània.

2. Ens movem pel món digital
És per a persones que ja utilitzen el dispositiu mòbil o les tauletes intel·ligents, però que necessiten una mica més d’autonomia. Entendrem les regles bàsiques per comunicar-nos de manera respectuosa i adequada i coneixerem trucs per evitar els paranys i perills del món digital; aprendrem a gestionar el correu i enviar missatges, a fer servir la càmera i fer fotos i vídeos, a navegar per la xarxa, i a prendre mesures de ciberseguretat.

3. Ens endinsem en el món digital
Es dirigeix a persones amb autonomia bàsica en l’ús d’eines digitals, però que hi volen aprofundir: com fer servir el mòbil per entretenir-nos i gaudir de sèries, música, pel·lícules i, fins i tot, llibres; com fer tràmits amb l’administració pública; com desplaçar-nos mitjançant mapes digitals; com fer compres o consultar el CatSalut o la banca en línia, etcètera.

Un cop finalitzada la formació, les persones participants rebran un certificat acreditatiu de participació i d’assoliment dels objectius.

(Si vols saber quin és el teu nivell, pots realitzar el test gratuit aquí.)

 

ON ES FARAN ELS CURSOS? QUÈ HE DE FER PER INSCRIURE’M?

A la Biblioteca Central començarem amb el nivell més bàsic, “Descobrim el món digital”, els dijous, del 8 de maig fins al 12 de juny, de 10h a 12:30h. Us podeu inscriure directament a la mateixa biblioteca, de manera presencial (Mossèn Andreu, 15 – 08940 Cornellà de Llobregat) o telefònica (93 376 01 11), o bé per correu electrònic. Els cursos ‘Ens movem pel món digital’ i ‘Ens endinsem en el món digital’ tindran lloc al segon semestre de 2025.

A la Biblioteca Marta Mata començarem directament pel segon nivell, “Ens movem pel món digital”, tots els dimarts, del 6 de maig al 10 de juny, de 10:30h a 12:30h. Us podeu inscriure directament a la mateixa biblioteca, de manera presencial (Rubió i Ors, 184 – 08940 Cornellà de Llobregat) o telefònica (934 800 602), o bé per correu electrònic.

En els dos casos, es recomana assistir al curs amb un dispositiu mòbil intel·ligent o una tauleta digital.

A la Biblioteca Teresa Pàmies també es durà a terme el curs “Ens movem pel món digital”, però amb una particularitat: es tracta d’una col·laboració exclusiva amb el Casal de la Gent Gran d’Almeda, i només hi poden assistir els usuaris i usuàries d’aquesta entitat. El grup ja està tancat.

No et quedis enrera: forma’t en el món digital a les biblioteques!

 

 

 

Views: 49

Llegir més
El 8M a les biblioteques

El 8M a les biblioteques

Des de la Xarxa de Biblioteques de Cornellà treballem tot l’any per una societat sense discriminació de cap mena, però és especialment al març, amb motiu del Dia Internacional de les Dones, que dediquem més esforços a la lluita per la igualtat de gènere.

Views: 79

Llegir més
Atrapallibres 2025

Premis Atrapallibres 2025

Els Premis Atrapallibres estan convocats pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (Ibbycat). Es tracta d’un concurs literari que convida els infants a fer de jurat i escollir el millor llibre de l’any d’entre els finalistes de la seva categoria: 9, 10 i 11 anys.

Views: 78

Llegir més
Horaris de dissabte

Horaris de dissabtes

Durant l’horari d’hivern (entre el 16 de setembre i el 14 de juny), les biblioteques Central, Marta Mata i Sant Ildefons obren cada dissabte al matí (llevat festius i dies especials), des de les 10.00 h fins a les 14.00h. Els equipaments més petits, la biblioteca Clara Campoamor i Teresa Pàmies, ho fan en dissabtes alterns.

 

Views: 754

Llegir més
Biblio Digital

Biblio Digital: préstecs en línia

Amb el servei de Biblio Digital tens accés a llibres electrònics, audiollibres i altres documents digitals com diaris, revistes, pel·lícules i documentals. Només et cal tenir carnet de la biblioteca i un suport per gaudir-los: un ordinador, un lector de llibres electrònics, una tauleta o un telèfon intel·ligent. Biblio Digital et permet accedir a préstecs des de qualsevol lloc i en qualsevol moment.

 

Imatge Biblio Digital

 

Què és Biblio Digital?
És el servei de préstec gratuït de continguts digitals de les biblioteques públiques catalanes.

Des d’on hi pots accedir?
Pots accedir a Biblio Digital des d’un navegador d’Internet a través del web: https://biblioteca.ebiblio.cat. Una altra opció és l’aplicació “Biblio Digital” disponible per a iOS (Apple Store) i Android (Google Play).

 

Com t’has d’identificar?
Primer de tot, cal que tinguis el carnet d’alguna biblioteca pública de Catalunya. Tant al web com a l’aplicació t’hauràs de validar amb el número d’aquest carnet i amb la teva contrasenya personal*.

* Si no tens contrasenya, pots generar-la a https://aladi.diba.cat/pinreset*cat i rebràs un enllaç al correu electrònic o al número de mòbil vinculat al teu carnet.

Com es fan els préstecs digitals?
Un cop al catàleg de Biblio Digital, t’hauries d’identificar com a usuari/ària de la biblioteca tal i com s’indica al punt anterior. A partir d’aquí pots fer cerques concretes per títol, autors o bé algun tema, per trobar allò que busques. També et pots deixar guiar pels diferents blocs de suggeriments que hi es mostren tant al lloc web com a l’aplicació.

Un cop trobis allò que t’interessa, ho pots seleccionar amb un clic. Directament el podràs prestar o reservar (en el cas que en aquell moment no hi hagi cap exemplar disponible) i el tindràs disponible per llegir, escoltar o veure a la teva prestatgeria personal.

 

Quants préstecs es poden fer i durant quant de temps?
Els préstecs digitals funcionen diferent que els dels documents físics. Pots tenir en préstec 4 documents simultàniament durant 21 dies. En el cas de les pel·lícules es poden visionar fins a 8 documents mensuals (2 a la setmana) i disposes de 72 hores per fer-ho, tants cops com vulguis.

⇒ Si voleu informació més detallada, poder accedir al web de Biblio Digital on trobareu, entre d’altes coses, l’apartat de la “Guia d’Usuari” i el de “Preguntes Freqüents

 

Biblio Digital

Views: 94

Llegir més

Views: 1568