Equipaments oberts a tothom

portada-biblioteques-2016-10-04-4
La Xarxa de Biblioteques de Cornellà (XBC) és el conjunt d’equipaments públics municipals que ofereixen el servei de biblioteca pública a tota la ciutadania. Com a tal, està formada per la Biblioteca Central i les biblioteques de proximitat Marta Mata i Sant Ildefons.

Benvinguts a les Biblioteques de Cornellà

biblioteques-benvinguts-2016-10-04-2

Us donem la benvinguda a la Xarxa de Biblioteques de Cornellà de Llobregat, el conjunt d’equipaments públics municipals que ofereixen el servei de biblioteca pública a tota la ciutadania. En l’actualitat, aquesta xarxa està formada per la Biblioteca Central i les biblioteques de proximitat Marta Mata  i Sant Ildefons.

La missió de la Xarxa de Biblioteques de Cornellà (XBC) és proporcionar l’accés lliure i gratuït a la informació, el coneixement, l’aprenentatge al llarg de la vida, la cultura i el lleure, d’acord amb el Manifest de la Unesco de la Biblioteca Pública.

Les biblioteques de Cornellà són també un espai de trobada i convivència on es fomenta la cohesió ciutadana i es treballa en col·laboració amb d’altres agents educatius, culturals i socials de la ciutat.

HORARIS HABITUALS

rellotge

Biblioteca Central

  • de dimecres a dissabte de 10 h a 14 h
  • de dilluns a divendres de 15.30 h a 20.30 h

 

Biblioteca Marta Mata i Biblioteca Sant Ildefons

  • dimarts i dissabtes de 10 h a 14 h
  • de dilluns a divendres de 15.30 h a 20.30 h

HORARIS ESTIU (DEL 15 DE JUNY AL 15 DE SETEMBRE)

  • de dilluns a divendres de 15.30 h a 20.30 h

FESTIUS I DIES ESPECIALS

JUNY 2021

 • dimecres 23: horari només de matí, de 10.00 h a 14.00 h (pont de Sant Joan)
 • dijous 24: servei tancat (pont de Sant Joan)
 • divendres 25: servei tancat (pont de Sant Joan)

BIBLIOTECA CENTRAL

C/ Mossèn Andreu, 15
08940 Cornellà de Llobregat
Tel. 933 760 111
b.cornella.c@diba.cat

Com arribar-hi

Autobusos: La Miranda-Pl. Catalunya (Línies 67, 95, L46, L74)
Metro: Gavarra (Línia 5)
Trambaix: Ignasi Iglesias (Línies T1 i T2)

BIBLIOTECA MARTA MATA

C/ Rubió i Ors, 184
08940 Cornellà de Llobregat
Tel.  934 800 602
b.cornella.mmg@diba.cat

Com arribar-hi

Autobusos: Rubió i Ors – Verge de Montserrat (Línies L52 i L82) i Rubió i Ors-Almirall Vierna (Línies 57, 67 i 68)
Ferrocarrils de la Generalitat: Cornellà-Riera (Línies R6, R60, R5, R50)
Metro: Cornellà Centre (Línia 5)
Trambaix: Cornellà Centre i Les Aigües (Línies T1 i T2)
Renfe: Cornellà (Línies R1, R4)

 

BIBLIOTECA SANT ILDEFONS

Plaça Carles Navales, s/n
Tel. 934 711 242
08940 Cornellà de Llobregat
b.cornella.si@diba.cat

Com arribar-hi

Autobusos: Av-República Argentina-Pl. Sant Ildefons (Línies L10, L85) i Av. St. Ildefons-Dàlia (Línies 67 i 95)
Metro: Sant Ildefons (Línia 5)

 

Les biblioteques de Cornellà són de titularitat municipal i es gestionen en conveni amb la Diputació de Barcelona.

BIBLIOTECA CENTRAL DE CORNELLÀ

L’origen de l’actual Biblioteca Central de Cornellà (BCC) es troba en l’antiga Biblioteca Popular Joan Maragall, que va ser fundada el 26 de juny de 1943 i que estava situada als baixos de Can Gaia, al barri Centre de la ciutat.

La manca d’espai va obligar-ne el trasllat quatre anys més tard, el 1947, al número 66 del carrer de Mossèn Jacint Verdaguer, a tocar de la Rambla, en un edifici que havia estat un parvulari.

El 22 de desembre de l’any 1969 la Biblioteca Popular Joan Maragall es va instal·lar al carrer de Joan Maragall, a l’edifici conegut popularment com La Casa de Cultura.

La biblioteca va ser ubicada al seu actual emplaçament al barri de la Gavarra, a l’edifici del Centre Cultural Joan N. García-Nieto, l’any 1996, i fou inaugurada el 23 d’abril coincidint amb la Diada de Sant Jordi, ja amb el nom de Biblioteca Central de Cornellà.

Les obres de millora i reestructuració dels anys 2006 i 2014 han donat a la Biblioteca Central el seu aspecte actual: un espai de 2.040m2 de superfície útil distribuïts en tres plantes.

 

BIBLIOTECA MARTA MATA

biblioteques-breu-historia-bmm-2016-10-04

La Biblioteca Marta Mata (BMM) està ubicada a l’antic cinema Titan, un edifici ple d’història que ha esdevingut un símbol del barri Centre i del conjunt de la ciutat, la façana principal del qual està inclosa al catàleg de Protecció del Patrimoni Històric, Artístic i Arquitectònic de Cornellà de Llobregat.

La inauguració de la sala Titan, l’any 1926, va significar per a Cornellà  poder disposar d’una sala moderna i ben dotada amb la tecnologia pròpia de l’època, en un moment en què el cinema esdevenia un dels principals referents culturals de la societat. L’edifici, d’estil i orientació noucentistes, va ser projectat per l’arquitecte municipal Bienvenido Marín Espinosa, tècnic que també va impulsar i dirigir moltes de les reformes i transformacions urbanístiques de la ciutat.

El cinema es va convertir, en els anys durs de la postguerra i el franquisme, en la gran distracció i activitat lúdica d’una població sotmesa a moltes penúries i dificultats. És per això que el Titan, durant molts anys l’única sala estable de  projecció de la ciutat, es va convertir en un centre de relació i convivència social molt important, tot i que, a partir del 1950, va entrar en una lenta i progressiva davallada, fins que va tancar les seves portes a la darreria de la dècada de 1960.

Posteriorment, l’edifici va ser adquirit per l’Ajuntament de Cornellà, que hi instal·là una sala d’actes polivalent i d’altres serveis públics. Després d’una segona remodelació, esdevingué la seu de la Biblioteca Marta Mata, que va ser inaugurada el 10 de gener de 2009 i que compta amb 1.415 m² de superfície útil distribuïts en tres plantes.

 

BIBLIOTECA SANT ILDEFONS

biblioteques-breu-historia-bsi-2016-10-04

El 16 de març de 2013, obria les seves portes la Biblioteca Sant Ildefons (BSI) com a biblioteca de proximitat per al barri que li dóna nom.

L’equipament, que s’integra dins el Centre Cultural Sant Ildefons, el qual compta també amb un auditori per al barri, destaca per la seva ubicació privilegiada, al mateix centre neuràlgic de Sant Ildefons, on també es troben moltes de les entitats i centres de serveis de la zona.

Es tracta d’un edifici ampli, d’una gran netedat espacial, il·luminat zenitalment i amb vistes a tota la plana del Llobregat. El projecte fou realitzat pels arquitectes Manuel Brullet, Alfonso de Luna i Mateu Barba.

Els 1.660 m² que ocupa la biblioteca estan distribuïts en dues plantes, una de les quals es troba soterrada i rep la llum natural gràcies al conjunt de lluernes que caracteritzen aquest equipament cultural.

Hits: 5808