Fons B-Retina

Les biblioteques i el Festival B-Retina fem “match”

Si durant les darreres setmanes heu visitat la Biblioteca Central de Cornellà, haureu vist que al costat del nostre mític Gabinet de Curiositats hi ha un nou punt d’interès: el fons especial B-Retina.

Per què? Perquè la Xarxa de Biblioteques hem iniciat una col·laboració amb el festival de cinema més singular i bandarra d’aquesta banda del Llobregat: el B-Retina. Des de fa uns mesos, hem incrementat la compra de llibres i pel·lícules de sèrie B que, com hem dit, ja podeu visitar a la Biblioteca Central. Aquest fons especial de documents serà permanent en el temps, però no només aixó: també col·laborarem amb algunes de les activitats del Festival, que tindrà lloc del 19 al 22 de setembre del 2024 i que, sota el títol “It’s a match!”, repassarà els crossovers més bojos del cinema de sèrie B.

 

EL B-RETINA

El Festival B-Retina neix com a homenatge als cinemes de barri que van anar desapareixent a principis del segle XXI tant a la ciutat de Cornellà com en tota la perifèria de la ciutat de Barcelona, amb l’afany de reunir en comunitat a espectadors davant una pantalla com si d’un acte social es tractés. I com que un dels objectius fonamentals era ser una alternativa als blockbusters dels cinemes i multisales comnvencionals, els fundadors del festival van decidir dedicar-ho a un gènere que, encara que aparentment minoritari, començava a reclamar el seu espai entre fans i curiosos: la sèrie B.

 

EL GABINET DE CURIOSITATS DE LA BIBLIOTECA CENTRAL

Els fons especial B-retina es troba ben a la vora del nostre Gabinet de Curiositats. També coneguts com a sales de meravelles, els gabinets de curiositats eren petites col·leccions privades d’objectes extraordinaris que es posaren de moda entre l’aristocràcia de l’època victoriana.

Motivats pels nous descobriments, els gabinets mostraven tot tipus d’objectes insòlits com a mitjà de difusió del coneixement, esdevenint en autèntics precursors dels museus moderns. En aquestes exposicions es barrejava la ciència amb allò esotèric, i podien conviure en la mateixa exposició fòssils de plantes o insectes amb vials amb sang de drac o banyes d’unicorns.

Ara, la Biblioteca Central ha creat el seu propi gabinet de curiositats. En ell s’hi poden trobar lectures estranyes, curioses o singulars, films de sèrie B, guies per a matar vampirs, textos marginals i, perquè no dir-ho, pertorbadors.

 

 

Fons B-Retina

 

 

 

 

Visits: 30

Llegir més
les biblioteques batim records

Les biblioteques batim rècords

Fa uns mesos, els mitjans publicaven una notícia que ens fa molt (MOLT) feliços i felices: segons el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, durant el 2023 les biblioteques catalanes van tramitar prop d’onze milions i mig de préstecs, una xifra bastant més alta que la mitjana dels últims anys i que supera en un 15% l’última referència precovid (2019).

I, a Cornellà, com van les biblioteques? Doncs mireu, durant el 2023…

  • Hem expedit més de 3.000 carnets nous (a les biblioteques de Cornellà ja som prop de 31.700 socis!).
  • Hem rebut més de 233.300 visites presencials.
  • Hem fet més de 158.000 préstecs, que inclouen:
    • 17.500 préstecs de còmics
    • 1.900 préstecs de CDs
    • 14.000 préstecs de DVDs
    • 122.000 préstecs de llibres
  • El préstec interbibliotecari a les biblioteques de Cornellà ha realitzat més de 34.000 moviments, entre allò que hem deixat i allò que hem rebut.
  • S’han dut a terme més 10.000 préstecs de llibres digitals entre els usuaris i usuàries de Cornellà (plataforma Biblio Digital)
  • Hem realitzat gairebé 500 activitats.
  • Hem acollit més de 200 visites escolars (cada visita és un grup-classe).
  • Hem dut a terme més de 100 exposicions.
  • La nostra pàgina web ha rebut més de 223.000 visites, tenim més de 3.000 seguidors a Facebook i més de 1.500 a Instagram. Per cert: i tu, ja ens segueixes?

Les biblioteques públiques treballem cada dia per garantir un accés igualitari i democràtic a la informació, la formació i la cultura.
Moltes gràcies a tots i a totes per fer-ho possible!

 

 

les biblioteques batim records

 

Visits: 63

Llegir més
Nous clubs de lectura per a joves i infants

Nous clubs de lectura per a joves i infants

Encetem l’any amb nous clubs de lectura adreçats als lectors més joves. La Biblioteca Clara Campoamor organitza el club de lectura infantil “Atrapallibres”, per a infants de 8 anys i la Biblioteca Teresa Pàmies el club de còmic jove “Badabam!”, per a adolescents d’entre 12 i 16 anys.

 

“ATRAPALLIBRES” (Biblioteca Clara Campoamor)

En el primer club de lectura infantil de Cornellà, llegirem i comentarem els tres llibres seleccionats com a finalistes en la categoria de 8 anys per al 19è Premi Atrapallibres. A més els participants podran votar com a jurat oficial per escollir l’obra guanyadora.

El premi Atrapallibres està convocat pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil i és un certamen literari en què els infants són el jurat que decideix quina és la millor obra de literatura infantil publicada en català l’any anterior. Són els únics premis d’aquesta naturalesa a casa nostra i compten amb el jurat de joves lectors més nombrós de l’Estat, més de 10.000 en l’edició en curs.

Dates:
DIVENDRES 19/01/2024 “Contes de casa”, de Salvador Comelles
DIVENDRES 23/02/2024 “El museu perdut”, de Marina Sáez
DIVENDRES 12/04/2024 “Temps de haikus”, de J.N. Santaeulália

Horari:
17.30 h – 18.30 h

A càrrec de Paula Jarrín (llibretera)
Públic: infants de 8 anys

Ubicació: Biblioteca Clara Campoamor
Participació: Inscripcions a través de la Biblioteca Clara Campoamor o directament al formulari en línia.

 

“BADABAM!” (Biblioteca Teresa Pàmies)

Badabam! és el club de lectura de còmic dirigit a joves de la nostra xarxa de biblioteques. Acompanyats de Daniel Cúster ens trobarem un cop al mes per comentar els còmics escollits, no només des del punt de vista de la història sinó també a partir de la narrativa del dibuix.

Daniel Cúster es el nom a les xarxes de Daniel González, que és el responsable de “Freaks & Friends Blog”, dirigeix el podcast “Freakland” i publica habitualment en les revistes especialitzades “Tebeosfera”, “Giallo” i “Yermo Ediciones”.

Dates:
DIVENDRES 19/01/2024: Presentació + entrega de “Cristales rotos”
DIJOUS 08/02/2024: “Cristales rotos”, de Mariko Tamaki i Steve Pugh
DIJOUS 14/03/2024: “Clara i les ombres”, d’Andrea Fontana i Claudia Petrazzi
DIJOUS 11/04/2024: “Banana Sioule”, de Michaël Sanlaville

Horari:
18.00 h – 19.00h

A càrrec de Daniel Cúster (autor i divulgador de còmic)
Públic: Joves d’entre 12 i 16 anys
Ubicació: Bilblioteca Teresa Pàmies 
Participació: Inscripcions a través de la Biblioteca Teresa Pàmies o directament al formulari en línia.

Nous clubs de lectura per a joves i infants

Visits: 204

Llegir més
Taller urban sketching

Taller d’Urban Sketching: Estació de Rodalies de Cornellà

Saps què és l’Urban Sketching? Es tracta de la pràctica de dibuixar allò que ens rodeja, el nostre entorn immediat, els paisatges de la nostra vida quotidiana.

El David Morales, arquitecte i il·lustrador especialitzat en Urban Sketching, ens ensenyarà consells i tècniques per iniciar-nos en aquest fascinant món, i què millor que fer-ho amb un edifici que forma part del patrimoni arquitectònic de la nostra ciutat: l’estació de Rodalies de Cornellà, la més antiga en funcionament de l’Estat, juntament amb la de Molins de Rei. Comptarem, així mateix, amb les corresponents explicacions històriques per part de L’Avenç de Cornellà.

Serà el dissabte, 18 de maig, a les 11h a l’estació de Rodalies de Cornellà. Es tracta d’una activitat adreçada a públic jove i adult, i per participar és necessari inscriure’s. Pots fer-ho trucant al telèfon de la Biblioteca Central: 93 37 60 111 o bé omplint aquest formulari.

Afanya’t, que s’esgoten les places!

 

(Dibuix del cartell: David Morales)

 

Taller urban sketching

Visits: 7

Llegir més
Novel·la negra

Deixa’t seduir pel crim i el misteri

Segons Viquipèdia, la novel·la negra és un gènere literari caracteritzat per l’aplicació de la denúncia social i del realisme crític sobre el crim.

A les biblioteques de Cornellà hi tenim històries ‘noir’ en diferents formats (llibres, cinema, còmics) i per a tots els públics. Sí: la literatura negra per a joves i per a nens i nenes existeix (adaptada a les edats corresponents, òbviament), i si visiteu les sales infantils de les biblioteques, el personal a càrrec us en podrà informar al respecte.

A les nostres prestatgeries tenim un ampli fons de novel·la negra per a adults. Demaneu informació i deixeu-vos aconsellar pel personal de la biblioteca, però a simple vista ja podreu diferenciar quines novel·les són de gènere negre perquè tenen un logo d’una pistola en el llom.

A la Biblioteca Central, a més, hi trobareu un subgènere: els llibres ‘cozy crime’ (també conegut com Angela Fletcher’s style), una literatura negra més amable, pintoresca, fins i tots amb tons humorístics, que si bé gira entorn d’un crim, no conté els elements més truculents de la literatura negra tradicional. Els coneixereu perquè tenen una tassa de tè al llom.

La novel·la negra deu el seu nom al fet que originalment va ser publicada a la revista ‘Black Mask’ dels Estats Units i a la col·lecció ‘Série Noire’ de l’editorial francesa Gallimard, però també al caràcter fosc dels ambients en què transcorre, lluny de les cases senyorials que ambientaven les novel·les policíaques típiques de l’època. El terme s’associa a un tipus de novel·la policíaca on la resolució del misteri no és l’objectiu principal i els arguments són habitualment molt violents; la divisió entre bons i dolents dels personatges es difumina i la major part dels seus protagonistes són individus derrotats i en decadència a la recerca de la veritat o, si més no, algun indici d’ella.

Si sou fans d’aquest gènere i encara voleu obtenir més informació, a la Biblioteca Virtual trobareu continguts relacionats amb la literatura policíaca: literatura negra d’autors i autores espanyols/les, itineraris criminals i escenes del crim a diferents indrets del món (des de Barcelona fins a diverses ciutats dels 5 continents), obres teatrals que es desenvolupen a partir d’un crim… Però, recordeu: «A la vida de tots hi ha capítols ocults que s’espera mai no puguin ser coneguts» (Agatha Christie, ‘El cas dels anònims’).

Novel·la negra

Visits: 55

Llegir més
Horaris de dissabte

Horaris de dissabtes

Durant l’horari d’hivern (entre el 16 de setembre i el 14 de juny), les biblioteques Central, Marta Mata i Sant Ildefons obren cada dissabte al matí (llevat festius i dies especials), des de les 10.00 h fins a les 14.00h. Els equipaments més petits, la biblioteca Clara Campoamor i Teresa Pàmies, ho fan en dissabtes alterns.

 

Visits: 575

Llegir més

Com accedir al servei Wi-Fi a les biblioteques?

A la Xarxa de Biblioteques Municipals pots connectar-te a Internet des del teu ordinador portàtil o altres dispositius mòbils gràcies al servei de Wi-Fi. Per utilitzar-lo, només has de disposar del carnet de la biblioteca, ja que el número d’usuari i el PIN et serviran com a validació per entrar a la xarxa. Si necessites PIN t’expliquem com el pots obtenir en aquest enllaç.

La mecànica de la connexió des d’un dispositiu mòbil és la següent:

El primer pas és anar a ajustaments, on seleccionarem l’opció Wi-Fi o xarxes inalàmbriques segons el dispositiu. Aquest ens mostrarà les xarxes que es troben disponibles. Cal seleccionar la xarxa que s’anomena BIBLIOTECA i connectar-nos-hi.

Si el dispositiu és un Iphone, en fer-ho, el dispositiu mòbil automàticament ens mostrarà la pàgina de validació de la xarxa wifi de la Xarxa de Biblioteques.

Si el dispositiu és un Android, un cop connectats a la xarxa Biblioteca, s’ha de tornar a la pantalla principal del dispositiu (escriptori) i s’ha d’obrir el navegador; visitant qualsevol pàgina, el punt d’accés interceptarà aquesta petició i en lloc de mostrar-nos la pàgina desitjada, mostrarà la pantalla de validació.

En ambdós casos a la pantalla de validació només caldrà entrar el número de carnet de la biblioteca i el PIN. Si la validació és correcta, ja podrem començar a navegar lliurement. 

La mecànica de la connexió des d’un portàtil Apple-Mac és la següent:

Seleccioneu a la barra d’eines el camp de xarxa i desplegueu el menú per comprovar que rebeu la xarxa BIBLIOTECA. Llavors desplaceu-vos fins a l’opció Abrir Conexión a Internet.

En el cas que no tingueu connexió a internet, aneu a Preferencias del sistema. Llavors obriu l’opció Red i comproveu que l’Airport està activat. Obriu l’opció Configurar, busqueu la pestanya TCP/IP i dins de l’opció Configurar Ipv4, seleccioneu Usar DHCP. (IMPORTANT: Per tal que la configuració faci efecte heu de clicar l’opció Aplicar).

Acabada la configuració, podeu tancar totes les finestres i ja podeu entrar a navegar. A causa d’un problema possiblement d’incompatibilitat amb el servidor de validació, us aconsellem no utilitzar el navegador Safari, sinó Firefox o Camino. Si heu seguit el procés de configuració correctament, hauria d’aparèixer-vos la pàgina de benvinguda de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la província de Barcelona. Només caldrà entrar el número de carnet de la biblioteca i el PIN. 

La mecànica de la connexió des d’un portàtil Windows és la següent:

Cliquem el botó d’inici i després ingressem a l’apartat configuració. Se’ns obre una finestra amb totes les opcions de configuració i hem d’ingressar a l’apartat Xarxa i Internet i a continuació seleccionar l’opció Wifi. Si tenim l’adaptador activat, ens hauria d’aparèixer la xarxa BIBLIOTECA, a la qual ens connectarem.

Un cop connectats, ja podem tancar la pantalla de configuració, obrir un navegador i visitar qualsevol pàgina. No hem d’obrir directament la pàgina de validació des dels marcadors encara que ja sapiguem quina és. Visitant qualsevol pàgina, el punt d’accés interceptarà aquesta petició i en lloc de mostrar-nos la pàgina desitjada, mostrarà la web de validació. Només caldrà entrar el número de carnet de la biblioteca i el PIN. Si les dades introduïdes són correctes, podrem començar a navegar lliurement. 

Per connectar a la Wi-Fi hi ha una segona opció que s’anomena usuari puntual:

El servei permet que una persona sense carnet de biblioteca pugui fer ús puntual de la xarxa wifi durant 24h. Es tracta de connectar-se a la xarxa GUEST_BIBLIOTECA. La pàgina principal sol·licita la següent informació: nom, telèfon i acceptació de les condicions d’ús del servei. Un cop es prem el botó Registrar-se apareix la notificació que l’usuari rebrà un SMS al telèfon mòbil indicat en la pantalla de validació. Per accedir al servei, cal clicar en l’opció Continuar, introduir el codi d’accés rebut per SMS i fer Acceptar. L’usuari ja tindrà accés a internet durant 24h. i apareixerà la pàgina principal de la Biblioteca Virtual.

 

Visits: 335

Llegir més

Visits: 1383