Edicions de 1984 publica el número quaranta-vuit de la col·lecció De bat a bat, el qual recull alguns articles i narracions del novel·lista, dramaturg i metge Mikhaïl Bulgàkov (Kíiv, 1891 – Moscou, 1940). Metge militar de l’exèrcit tsarista l’any 1918, acabarà allistant-se a l’Exèrcit Roig abans de passar a dedicar-se a l’escriptura a partir de 1921, moment en què s’instal·là a Moscou. Fou una veu crítica contra el règim soviètic que, a diferència d’altres escriptors i artistes contemporanis, esquivà ser enviat al gulag o ser afusellat, tanmateix la repressió del totalitarisme stalinista acabaria gairebé silenciant-lo. Entre les seves obres destaquen: La guàrdia blanca (1925), que narra els esdeveniments succeïts a Kíiv durant la guerra civil, així com les conseqüències socials des de la mirada dels tsaristes nostàlgics; Cor de gos (1925), un relat satíric i divertit que critica, de manera elegant i eloqüent, el context sociocultural resultant de la revolució social, com també ho farà El mestre i Margarida (1967), novel·la publicada pòstumament, que esdevingué un clàssic indiscutible de la literatura russa del segle XX.
Kíev-Moscou (2022), d’una banda, explica la guerra civil a Ucraïna entre blancs, rojos i nacionalistes, la postguerra i la represa de la quotidianitat a Moscou a través del testimoni que Bulgàkov plasmà en els nou textos triats, els quals van ser publicats, alguns d’ells pòstumament, en diversos diaris. D’altra banda, permet conèixer la repressió viscuda per l’autor durant el seu periple literari, la negativa a permetre que ell i la seva dona poguessin sortir a l’estranger i la censura a la seva obra com a escriptor “antisoviètic” per part del govern de l’URSS, la qual és palesa a les “Cartes a Stalin” que el dramaturg envià al dictador cercant respostes a la seva situació.
El lingüista i poeta Jaume Creus ha editat, contextualitzat i traduït al català aquests escrits, a més d’introduir el lector, de manera acurada i sense deixar d’apuntar a la realitat actual d’aquestes terres, en el context històric i geogràfic de la Ucraïna que va veure néixer a Bulgàkov.
Es tracta d’una obra molt recomanable per a aquells lectors que vulguin aprofundir en la figura del novel·lista kiïvià i apropar-se al context històric i sociocultural de Kíiv i Moscou durant la guerra i la postguerra civil russa, rerefons indissociable del conflicte bèl·lic actual entre Rússia i Ucraïna.
Consulteu la disponibilitat al catàleg
<TORNAR
Impactes: 33